Onze ambitie

200 miljoen kuub groengas en waterstof in 2050


Per jaar stroomt ongeveer 360 miljoen kuub aardgas door het gasnet van onze netbeheerder Coteq. Vanaf 2050 stromen er alleen nog maar hernieuwbare gassen door ons netwerk, bedoeld voor woningen en bedrijven.

We hebben een stevige ambitie: we willen dat in 2050 200 miljoen kuub biogas, groengas en waterstof door ons netwerk gaat. En daar houdt onze ambitie nog niet op; we willen biogasnetwerken aanleggen en beheren. Zo kunnen we biogas inzetten voor industrie en transport en groengas voor het verwarmen van woningen. We werken samen met agrarische bedrijven, de industrie en andere partners in ons verzorgingsgebied.

Meer over bio- en groengas

Intentieovk waterstof

Waterstofready

Cogas werkt in verschillende landelijke en regionale projecten mee om straks in haar eigen verzorgingsgebied 'waterstofready' te zijn: we maken ons eigen netwerk geschikt voor het transport van waterstof. We verwachten dat in 2030 waterstof ingezet wordt voor warmte in de industrie of als bron voor warmtenetten. Daarna kan waterstof ook woningen verwarmen en ingezet worden voor mobiliteit (transport). Ook kan waterstof gebruikt worden in vergisters om rechtstreeks groengas te produceren. Hierdoor is een unit om biogas naar groengas op te waarderen, niet meer nodig.

Waterstof: grijs, blauw en groen

Vrijwel alle waterstof die nu wereldwijd wordt geproduceerd noemen we grijze waterstof. We spreken van blauwe waterstof als de CO2 die vrijkomt in het proces van grijze waterstof, grotendeels (80 tot 90%) wordt afgevangen en opgeslagen. Groene waterstof is waterstof die is geproduceerd met duurzame energie. Lees meer over waterstof.

Meer over waterstof

Onze strategische pijlers

Het bijdragen aan de energietransitie in onze regio is één van onze strategische pijlers, waar we binnen de Cogas-groep iedere dag hard aan werken. Hernieuwbare gassen is één van de onderdelen die binnen deze pijler vallen, net als een toekomstbestendig elektriciteitsnet en duurzame warmte.