Bij deze vorm van duurzame energievoorziening wordt gebruik gemaakt van oneindige en schone warme en koude energiebronnen die rechtstreeks voortkomen uit de seizoenen. Deze bronnen bevinden zich op een diepte van ongeveer 80 meter onder de grond. De warmte van de zomer en de koude van de winter worden opgeslagen in de bodem. Ondergrondse lagen, zoals klei, zijn als een soort accu die de warmte en koude vasthoudt.

In de zomer pompt het systeem het water uit de koude bron op en geeft het water de koude af aan het gebouw. Vervolgens gaat dat water de warme bron in.
In de winter werkt het systeem de andere kant op. Dan wordt het warme water opgepompt om zijn warmte af te geven en wordt het weer naar de koude waterbron geleid.
Het water uit de warme bron wordt met een warmtepomp opgewarmd tot 55 °C en eventueel met een ketel bijverwarmd, zodat ruimteverwarming en warm kraanwater (tapwater) in de woningmogelijk is. De warmte en koude worden via de vloer verspreid, zonder radiatoren, cv-ketels of airco-installaties.

Titus Brandsmahof

Deze gebouwen gebruiken een WKO van Cogas Duurzaam

  • Titus Brandsmahof - Almelo
  • Kop van St. Joseph - de Barchaan - Almelo
  • De Brander - Almelo
  • Brede School - Losser
  • Schuilenburg - Raalte
  • Erve Oostermaet - Lettele

Bekijk de meest gestelde vragen

Heb je vragen?

Hoe ziet het gemiddelde verbruik eruit voor stadsverwarming of warmte/koude?

Voor iedere woning verschilt het gemiddelde verbruik van stadsverwarming of warmte/koude, aangezien iedereen een andere leefstijl en gezinssamenstelling heeft. En hoe bewust ga je bijvoorbeeld om met het verbruik van water en energie? Je moet daarnaast ook rekening houden met o.a. diverse aspecten.

Lees meer