Als een verwarming een tijd niet is gebruikt dan kunnen er luchtbellen ontstaan in de verwarming. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat de verwarming niet of nauwelijks verwarmt.

Ontluchten doe je simpel zelf

Cogas is jouw warmteleverancier voor stadsverwarming of warmtekoudeopslag en draagt zorg voor het beheer van de installatie. Het ontluchten van de verwarming hoort daar niet bij. Ook als je geluiden hoort vanuit de leidingen is het zinvol om te ontluchten. Je ontlucht je verwarming of vloerverwarming eenvoudig en veilig zelf aan de hand van een aantal stappen:

 1. Zet alle afsluiters van je afleverset open;
 2. Indien er een kamerthermostaat aanwezig is, stel je de kamertemperatuur hoger in dan de huidige temperatuur zodat de ruimte verwarmt;
 3. Begin met het ontluchten bij de verwarmingsradiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de verwarmingsradiator op het hoogste punt in je huis. Woon je op een etagewoning dan maakt het niet uit met welke verwarmingsradiator je begint.
 4. Voordat je begint met het ontluchten van je verwarmingsradiatoren zet je eerst de kraan van je verwarmingsradiator helemaal open. Let op: Zorg dat je een handdoek bij de hand hebt zodat je je niet brandt aan het vrijgekomen water.
 5. Begin langzaam en voorzichtig aan het opendraaien van de radiator met de ontluchtingssleutel. Vang het vrijgekomen water op met je handdoek;
 6. Draai de ontluchtingskraan dicht wanneer er water uitloopt en vang het laatste beetje water op met je handdoek;
 7. Stel de radiatorkraan in op de voor jou gewenste stand;
 8. Herhaal bovenstaande stappen vanaf punt 3;
 9. Stel de ruimtethermostaat in op de voor jou gewenste temperatuur en geniet van de warmte in je woning.

De vloerverwarming ontluchten gaat als volgt:

 1. Zet alle afsluiters van je afleverset open;
 2. Indien er een kamerthermostaat aanwezig is stel je de kamertemperatuur hoger in dan de huidige temperatuur zodat de ruimte verwarmt;
 3. Indien er geen kamerthermostaat aanwezig is schakel je de vloerverwarming in;
 4. Begin met het ontluchten bij de laagste vloerverwarmingsverdeler in huis en werk naar boven toe. Woon je op een etagewoning dan maakt het niet uit met welke vloerverwarmingsverdeler je begint. Let op: Zorg dat je een handdoek bij de hand hebt zodat je jezelf niet brandt aan het vrijgekomen water.
 5. Begin langzaam en voorzichtig aan het opendraaien van de radiator met de ontluchtingssleutel. Vang het vrijgekomen water op met je handdoek.
 6. Draai de ontluchtingskraan dicht wanneer er water uitkomt;
 7. Herhaal de stappen tot alle groepen zijn ontlucht;
 8. Stel de ruimtethermostaat in op de voor jou gewenste temperatuur en geniet van de warmte in je woning.
 9. Begin langzaam en voorzichtig aan het opendraaien van de radiator met de ontluchtingssleutel. Vang het vrijgekomen water op met je handdoek
 10. Draai de ontluchtingskraan dicht wanneer er water uitkomt;
 11. Herhaal de stappen tot alle groepen zijn ontlucht;
 12. Stel de ruimtethermostaat in op de voor jou gewenste temperatuur en geniet van de warmte in je woning.