De Twente Safety Campus (TSC) en Cogas werken samen aan de ontwikkeling van HyField: een nieuwe test- en opleidingslocatie voor waterstof op Technology Base Twente. Op deze veilige en afgesloten locatie van de voormalige militaire vliegbasis Twente kunnen onderzoeksinstituten, hulpdiensten, netbeheerders en bedrijven straks het hele jaar door in de praktijk testen, leren en trainen met waterstof.

Richard Lohuis, directeur Transitie Cogas: “Het wordt steeds duidelijker dat waterstof een grote rol gaat spelen in het integrale energiesysteem van de toekomst. Cogas wil hier graag tijdig op inspelen en vindt het belangrijk dat er een goede test- en oefenlocatie voor waterstof in Nederland komt, zodat netbeheerders hier ook goed op voorbereid zijn.” David Bornebroek, directeur Twente Safety Campus: "Met HyField creëren we een unieke omgeving waar hulpverleners en netbeheerders zich optimaal kunnen voorbereiden op het veilig werken met waterstoftoepassingen. Zo dragen we bij aan een toekomst waarin waterstof veilig en effectief wordt ingezet."

Unieke plek in Nederland

Op dit moment is er in Nederland nog geen plek waar je grootschalig met waterstof kunt testen, trainen én demonstreren. HyField biedt die ruimte straks wél. HyField wordt stap voor stap gerealiseerd. De aanleg is verdeeld in drie fases verspreid over een periode van vier jaar, zodat het terrein steeds beter gebruikt kan worden voor testen, trainingen en scholing op het gebied van waterstof. De investeringen en de aanleg vinden eerder plaats als de vraag snel toeneemt. HyField is straks een unieke plek in Nederland. Een plek waar kennis wordt gedeeld, nieuwe technieken getest worden en mensen leren omgaan met waterstof in de praktijk. Er is ruimte voor demonstraties, onderzoek en scholing.

Fase 1: Basisinfrastructuur 

De eerste fase richt zich komende maanden op het aanleggen van de basisinfrastructuur door Cogas. Die bestaat straks uit een veilige waterstofopslag en een klein intern waterstofnetwerk. Hiermee kunnen tests en trainingen realistisch en gecontroleerd worden uitgevoerd. Hiermee kunnen partijen als Gasunie en Kiwa, die nu al incidenteel op de locatie testen, hun testen veilig en efficiënter uitvoeren. Nu wordt de infrastructuur nog per project aangelegd. Dat kost veel tijd en geld. Met een vaste basisinrichting kan dit sneller, eenvoudiger en goedkoper.

Fase 2: Trainingslocatie voor netbeheerders 

In de tweede fase wordt het terrein verder ingericht voor netbeheerders. Er komen kleine waterstofnetwerken waarop geoefend kan worden. Denk aan: • Het opsporen van lekkages; • Het repareren van leidingen met waterstof; • Het vervangen van leidingen in speciale werkputten of sleuven; • Het testen en beheren van afsluiters en andere onderdelen

Fase 3: Trainingslocatie voor veiligheidsdiensten 

In de derde fase wordt het terrein uitgebreid voor het trainen van hulpdiensten. Er komt een eenvoudig, multifunctioneel gebouw. Dit gebouw is bedoeld voor: • Theorie- en praktijklessen; • Het oefenen met waterstofbranden of lekkages; • Het naspelen van realistische noodsituaties. De volgorde van realisatie van fase 2 en 3 is afhankelijk van de vraag.