Preventieve aanpak energiediefstal Cogas geeft resultaat

  In Almelo, Goor en Oldenzaal, het verzorgingsgebied elektriciteit van Cogas, zijn het afgelopen jaar in totaal 52 hennepkwekerijen opgerold. Bij in elk geval 39 van die kwekerijen is illegaal stroom afgetapt en daarmee energie gestolen van het elektriciteitsnet. In totaal werd er voor 1.337.363 kWH aan elektriciteit gestolen.  Sinds vorig jaar hanteert Cogas in het opsporen van energiediefstal een meer preventieve aanpak, die al meerdere keren tot het oprollen van een kwekerij heeft geleid.

  Veiligheid en betrouwbaarheid

  Voor Cogas zijn er meerdere redenen om de bestrijding van deze vorm van criminaliteit serieus aan te pakken. De belangrijkste is dat Cogas wil voorkomen dat de veiligheid en de betrouwbaarheid van het net en de woonomgeving van klanten wordt aangetast. Voor hennepkwekerijen wordt namelijk vaak illegaal stroom afgetapt en dus gerommeld met de elektriciteitsinstallatie. Hierdoor kan heel eenvoudig brand, kortsluiting of een storing ontstaan. Daarbij komt dat energiediefstal veel geld kost.  Cogas vindt het belangrijk deze kosten terug te dringen en het net veilig en betrouwbaar te houden. Bij het voorkomen van fraude werkt Cogas samen met de politie.

  Landelijke cijfers

  In 2016 werden in heel Nederland 4.300 hennepkwekerijen opgerold waarbij sprake was van energiediefstal. In totaal is hierbij 136 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen. Dat is meer stroom dan alle huishoudens in de stad Rotterdam in een jaar verbruiken.

  Mogelijke energiediefstal melden

  Cogas wil klanten oproepen te helpen energiediefstal en daarmee gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer u vermoedt dat ergens een hennepkwekerij zit, kunt u dit melden bij de politie (0900- 8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). Op onze pagina fraude is te lezen hoe een woning waar mogelijk hennep wordt geteeld te herkennen is.