Tarieven

 • Cogas brengt als netbeheerder gas en elektriciteit naar uw woning of bedrijfspand. Wij zorgen voor de aanleg, het onderhoud en beheer van het elektriciteits- en gasnet, voor nu en in de toekomst. Cogas brengt hiervoor tarieven bij u in rekening. De tarieven worden vastgesteld door de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). U betaalt jaarlijks voor de volgende diensten:

  1. Periodieke aansluitvergoeding: een vast bedrag per jaar voor onderhoud en het in stand houden van de energie-aansluiting.

  2. Transportonafhankelijk tarief (vastrecht): een vast bedrag per jaar om kosten voor facturering, incasso, debiteurenbeheer, betalingsverkeer en administratie te dekken.

 • 3. Transportafhankelijk tarief (capaciteitstarief): een vast bedrag per jaar voor aanleg en onderhoud van energienetten. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting.

  4. Meterhuur: een vast bedrag per jaar voor het beheer, onderhoud en de plaatsing van de energiemeter.

  Tarieven kleinverbruik

  • Tarieven gas kleinverbruik (voor klanten met een gasaansluiting tot en met 40 m3/u (G25 meter)). Tarieven 2017
  • Tarieven elektriciteit kleinverbruik (voor klanten met een elektriciteitsaansluiting tot en met 3×80 Ampère Tarieven 2017

  • Tarieven overige diensten kleingebruik (zoals kosten voor het wijzigigen, plaatsen en verwijderen van een aansluiting) Tarieven 2017
  • Tarieven zuivere terugleveraansluiting (voor ZTL-aansluitingen tot en met 3×80 Ampère)  Tarieven 2017

  Tarieven grootverbruik

  • Tarieven gas grootverbruik (voor klanten met een gasaansluiting van meer dan 40 m3/u. Tarieven 2017
  • Tarieven elektriciteit grootverbruik (voor klanten met een elektriciteitsaansluiting groter dan 3×80 Ampère. Tarieven 2017

 • Overige tarieven

  Tijden dag/nachttarief

  Als u een meter hebt met twee telwerken mag uw energieleverancier u een dubbeltarief (hoog-/ laagtarief) aanbieden. U betaalt dan verschillende tarieven voor uw verbruik overdag en ‘s nachts. Dit geldt ook voor een slimme meter. De netbeheerder stuurt de schakeling van de twee telwerken centraal aan. Cogas hanteert de volgende schakeltijden:

  Het dagtarief is geldig op werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur. Het nachttarief geldt van 23.00 tot 7.00 uur, in het weekend en op de feestdagen 1 januari, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.

 • Tarieven kabel/glasvezel

  Voor tarieven voor kabel en glasvezel in de kernen en in het buitengebied kunt u contact met ons opnemen.