Storing? Bel 0800-9009
Afgelopen twee jaar hebben Twence en Cogas samen met de gemeenten Borne, Hengelo en Enschede intensief samengewerkt aan de voorbereiding voor de eerste fase van het Regionaal Warmtenet in Hengelo. Hierin hebben we samen stappen gezet. Het nemen van weloverwogen beslissingen over het regionaal warmtenet nam meer tijd in beslag dan we in eerste instantie hadden voorzien. Zo heeft ook het uitblijven van landelijke wetgeving voor vertraging gezorgd. Hierdoor konden we niet meer aan de subsidievoorwaarden van de Warmtenet investeringssubsidie (WIS) voldoen, die we vorig jaar van de rijksoverheid ontvangen hebben.
We hebben rond de zomer bij RVO een wijzigingsverzoek voor de realisatietermijnen ingediend, waarbij we koersen op een investeringsbeslissing eind 2025. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die verantwoordelijk is voor het bewaken van de voortgang van de WIS-subsidie, heeft ons onlangs laten weten dat het project niet meer volledig voldoet aan de subsidievoorwaarden en uitstel niet mogelijk is, waarmee de toegekende WIS-subsidie komt te vervallen. We betreuren dit uiteraard, maar hebben begrip voor de onderbouwing vanuit de rijksoverheid en zullen geen zienswijze indienen.
In veel wijken, zeker de dichtbebouwde wijken in steden, is een warmtenet het meest logische robuuste en toekomstbestendige alternatief voor verwarmen met aardgas. Om de energietransitie te laten slagen hebben we warmtenetten nodig. De samenwerkende partijen geloven nog steeds in het Regionaal Warmtenet en gaan door met het verder uitwerken van de plannen voor warmtenetten. Op het moment dat de Wet collectieve warmte (Wcw) van kracht is, zullen we opnieuw een subsidieaanvraag indienen conform de dan geldende subsidiemogelijkheden.
Het wegvallen van de WIS-subsidie en de uitgestelde vaststelling van landelijke wetgeving (met name de Wcw) betekent voor Twence en Cogas dat we op dit moment geen harde toezeggingen kunnen doen over de planning en realisatie van het Regionaal Warmtenet Twente. Samen met onze partners zullen we de plannen gaan herijken en de gesprekken intensiveren, zodat we klaar staan om onze bijdrage te leveren aan de warmtetransitie in onze regio op het moment dat de nieuwe warmtewet (Wcw) van kracht is. De verwachte ingangsdatum van de nieuwe wet is op dit moment 1 januari 2026.
Twence heeft warmte beschikbaar om meer dan 100.000 woningen en bedrijven aardgasvrij te verwarmen Wij zien het beiden als onze maatschappelijk rol om bij te dragen aan de verduurzaming van onze regio. Met als belangrijkste doel: woningeigenaren van oudere en minder goed geïsoleerde woningen in stedelijk gebied een duurzame en betaalbare energievoorziening voor de toekomst bieden, tegen de laagste maatschappelijke kosten. Twence, waar de restwarmte vandaan komt, staat in Hengelo. Daarom richten we ons in de eerste fase van het aanleggen van het Regionaal Warmtenet Twente op de Hengelose wijk Wilderinkshoek, waar we 2841 woningen willen aansluiten op het warmtenet.
Het warmtenet moet een open net worden, waarop in de toekomst alternatieve energiebronnen kunnen worden aangesloten. Er zullen ook buurten of wijken zijn waarbij het niet nodig is om de warmte op een hoge temperatuur (90-70 graden) te leveren, maar ook goed verwarmd kunnen worden met een midden temperatuur warmte (70-50 graden) of zelfs lage temperatuur. Hierdoor kunnen lokale bronnen met een lagere temperatuur restwarmte eerder worden ingezet. Ook het inzetten van bijvoorbeeld geothermie zijn we aan het onderzoeken. Levering van warmte is hierdoor altijd verzekerd, ook voor de langere termijn.
Cogas heeft de ambitie om ongeveer 25.000 woningen in Borne, Almelo en Oldenzaal te voorzien van duurzame warmte. Uit de startanalyse van het Planbureau voor de Leefomgeving en onderzoek van Ecorys komt namelijk naar voren dat voor 25.000 woningen in ons verzorgingsgebied, een hoog-temperatuur of midden-temperatuur warmtenet tot de laagste maatschappelijke kosten leidt.
Dit bericht is geactualiseerd op 5 november 2024