Bespaar energiekosten met hybride warmtepomp

Consumenten kunnen tot ruim 600 euro per jaar besparen op hun energierekening met een hybride warmtepomp. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond en zes andere organisaties, waaronder Cogas, Vereniging Eigen Huis en Gasunie.

De hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een HR-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de elektrische pomp voor verwarming van de woning. Alleen als het echt koud wordt, springt de cv-ketel bij. Heert van der Worp, projectleider Cogas: “De hybride warmtepomp is in veel gevallen een ideale oplossing om snel, betrouwbaar en betaalbaar je woning te verduurzamen.”

Terugverdientijd

Uit de test blijkt dat met alle onderzochte hybride warmtepompen flinke besparingen op de energierekening mogelijk zijn. Vooral vrijstaande woningen, gebouwd voor 1992, hebben baat bij zo’n systeem. Bij een standaard instelling ‘verdient’ het systeem zichzelf terug in 7 tot 10 jaar. Eigenaren van rijwoningen, moeten meer geduld hebben, de verwachte terugverdientijd voor hen is 10 à 15 jaar. Die terugverdientijd kan korter worden als de installateur het systeem optimaal inregelt. Hiermee kan bijvoorbeeld het omslagpunt (het moment dat de cv-ketel bijspringt) worden aangepast.

Energiebelasting

Om consumenten te stimuleren van het gas af te gaan, is in het Klimaatakkoord afgesproken dat de belasting op gas stapsgewijs wordt verhoogd. Tegelijkertijd gaat de belasting op elektriciteit omlaag. Die prijsontwikkeling is niet meegenomen in de berekeningen, maar leidt op den duur ook tot een snellere terugverdientijd.

Garantie moet langer

De Consumentenbond vindt de aanschafsprijs van de hybride warmtepompen wel te hoog. De adviesprijzen variëren van 4.450 tot 7.575 euro, inclusief installatie. Daar gaat dan nog een overheidssubsidie van 1600 tot 1800 euro vanaf. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “We begrijpen dat fabrikanten ontwikkelingskosten hebben, maar als je wilt dat meer mensen een hybride warmtesysteem nemen, dan moet die prijs echt zakken. Daarnaast is de fabrieksgarantie vaak maar twee jaar. Dat staat niet in verhouding tot de aankoopprijs. Bij zonnepanelen is de gemiddelde fabrieksgarantie 10 jaar. Wij pleiten ervoor dat fabrikanten diezelfde garantietermijn voor hybride warmtepompen hanteren.”

De Consumentenbond testte samen met Vereniging Eigen Huis, Enpuls (onderdeel van Enexis), Gasterra, Gasunie, Cogas, en N-TRA/RENDO zes merken hybride warmtepompen. Een ‘beste uit de test’ is er niet. De overall prestatie  hangt namelijk teveel af van het soort woning en het stookgedrag van de consument. Op de website van de Consumentenbond lees je alles over deze test. 

Verbind met Cogas