Onderzoek naar toepassen hybride warmtepomp op grote schaal

Cogas en de Oldenzaalse woningcorporatie WBO Wonen willen op grote schaal hybride warmtepompen toepassen in de wijk Glinde Hooiland in Oldenzaal. Beide partijen doen nu een onderzoek naar de mogelijkheden hiervan. Het is een uniek project in de regio: nog nergens in Overijssel is de toepassing van hybride warmtepompen op deze schaal onderzocht. Cogas en WBO Wonen zien de hybride warmtepomp als een duurzaam en betaalbaar alternatief voor de ketels in de relatief oude huurwoningen uit de jaren ’50 / ’60. Een goede oplossing waarbij deze huurwoningen ook voor de toekomst bewoonbaar en betaalbaar blijven. 

Vliegwiel voor duurzame regio
Dinsdag 18 december hebben Cogas en WBO Wonen een intentieovereenkomst getekend. Daarin onderschrijven beide partijen de potentie van een hybride installatie. Martijn Kolkman, projectleider van Cogas Duurzaam: “Dit is een unieke samenwerking tussen een netwerkbedrijf en een woningcorporatie: wat wij hier leren gaan wij proberen op grote schaal toe te passen”. Zo ontstaat een vliegwieleffect voor verduurzaming in de regio. Want ook voor andere bestaande wijken in de regio kan een hybride oplossing de beste keus zijn. 

Geen hogere woonlasten
Ruim 700 woningen doen mee in het project waarbij het toepassen van een hybride installatie relatief eenvoudig is. Het aantal is een mix tussen particuliere huizen en circa 400 huurwoningen van de woningcorporatie. Om het project te doen slagen zullen bewoners actief betrokken worden. Sterker nog, deze staan centraal in de keuzes die gemaakt gaan worden. Verder is het een belangrijk uitgangspunt voor alle partijen dat de woonlasten niet zullen stijgen.

Nog in december van dit jaar wordt de eerste Hr-ketel vervangen door een hybride warmtepompinstallatie. Dan wordt gekeken naar eventuele knelpunten en verkennen beide partijen de grootschalige uitrol in de wijk Glinde Hooiland. Medio 2019 zal het onderzoek afgerond moeten worden en wordt besloten of en hoe grootschalig het vervolg aangepakt wordt.

Verbind met Cogas