Benutten restwarmte biedt volop kansen voor verduurzaming

Een duurzame woon- en leefomgeving: dat is waar Cogas naar streeft. We werken binnen een aantal thema’s aan verduurzaming op verschillende vlakken. Restwarmte is een van deze thema’s.

Binnen heel veel bedrijven komt bij processen restwarmte vrij. Deze restwarmte is voor deze bedrijven een restproduct. Het wordt geloosd. Maar deze warmte kunnen we benutten en daarmee direct winst behalen voor het bedrijf en het milieu. Restwarmte uit bedrijven kan ingezet worden voor andere productieprocessen of de verwarming van ruimtes. Maar restwarmte kan ook gedeeld worden met andere gebruikers van warmte, bijvoorbeeld door het aanleggen van een warmtenetwerk.

In Hardenberg komt de aanleg van een open warmtenetwerk steeds dichterbij. En ook in Vriezenveen, Almelo en Oldenzaal is Cogas de aanjager om warmtenetwerken aan te gaan leggen.

Cogas heeft samen met de Provincie Overijssel en BlueTerra Energy Experts bij 20 industriële bedrijven onderzoek gedaan naar het benutten van restwarmte. “Uit dit onderzoek is gebleken dat er in deze regio erg veel potentie is om restwarmte te benutten. Dat is een duurzame kans die wij als Cogas niet aan ons voorbij kunnen laten gaan”, vertelt projectleider Martijn Kolkman. “Door het hergebruiken van restwarmte vanuit bedrijven, kunnen we 30.000 huishoudens voorzien van duurzame warmte. En daarbij kunnen de bedrijven 24% besparen op hun aardgasverbruik door hun restwarmte opnieuw te gebruiken. Een win-win situatie dus.”

Warmtenetwerken in Hardenberg, Almelo, Vriezenveen en Oldenzaal

In Hardenberg zijn al flink wat belangrijke stappen gezet in de voorbereiding voor de ontwikkeling van een open warmtenetwerk. “Door het signaleren van kansen en vervolgens het samenbrengen van partijen kunnen we echt mooie projecten van de grond krijgen, dat is de kracht van Cogas”, vertelt Menno van Dijk, business developer bij Cogas. “We zijn nu in gesprek met diverse partijen om de realisatie van warmtenetwerken in Almelo, Vriezenveen en Oldenzaal mogelijk te maken.”

Verbind met Cogas